Ympäristöohjelma
OKA ry:n YMPÄRISTÖOHJELMA
Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 11.11.2025
1. JOHDANTO
Ympäristöohjelma käsittelee Tampereen yliopiston luokanopettajaopiskelijat OKA ry:n (myöhemmin OKAn) toimintaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Ohjelman tarkoituksena on kehittää OKA ry:n toimintaa ympäristöystävällisemmäksi.
Ympäristöohjelma on suunnattu ohjaamaan OKA ry:n toimintaa kokonaisvaltaisesti. Ohjelman keskeinen tavoite on saattaa ympäristöystävällinen toiminta osaksi OKA ry:n arkirutiineja ja tapahtumia.
Ainejärjestön toiminnalle organisaationa on ominaista toimijoiden nopea vaihtuvuus. Tämän vuoksi on tärkeää, että jokainen uusi toimija perehdytetään ympäristöohjelman sisältöön. Toimijoiden nopea vaihtuvuus tulee huomioida myös ympäristöohjelman päivittämistarvetta arvioitaessa.
Ohjelman toteuttamisen tukena on tärkeimmistä kestävän kehityksen mukaisista toimintatavoista koottu lyhyt yleinen muistio (LIITE 1) ja muistio tapahtuman järjestämisen tueksi (LIITE 2).
2. OKA ry:n KESTÄVÄN KEHITYKSEN PERIAATTEET
Ympäristöasiat tulee huomioida kokonaisvaltaisesti OKA ry:n toiminnassa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ympäristöohjelmassa painottuu käytännöllisistä syistä ekologisen kestävyyden ulottuvuus, mutta on tärkeää ymmärtää myös kestävän kehityksen muiden ulottuvuuksien (sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen) ohjaava vaikutus toimintaan. Ekologisen kestävyyden periaatteet pohjautuvat YK:n Agenda 2030 –tavoiteohjelmaan.
Ekologisen kestävyyden periaatteita sekä ohjelman toteuttamiseen liittyviä toimenpiteitä tarkastellaan yksityiskohtaisemmin jokaisen toimijan kohdalla seuraavissa luvuissa. Seuraavassa on lueteltu yleisesti kunkin periaatteen mukaiset toimenpiteet ohjelmakaudella.
1. Ympäristötietoisuuden ja kestävien toimintatapojen edistäminen
Kestävät toimintatavat tapahtumissa (Ks. Liite 2)
Julkisten kulkuvälineiden suosiminen tapahtumien yhteydessä
Kasvis- ja vegaaniruoan painottaminen tapahtumissa
Kestoastioiden suosiminen ja kertakäyttöastioista luopuminen asteittain
Ympäristötietoisuuden lisääminen ja siihen kannustaminen järjestössä
2. Ekologisesti kestävät hankinnat ja kierrätys
Eettisten ja ekologisten vaihtoehtojen, kuten kasvisvalmisteiden suosiminen ruokaostoksissa
Ruokahävikin vähentäminen ja ylijäämäruoan laittaminen jakoon
Kierrätyksestä huolehtiminen sekä hankintoja tehdessä että loppusijoituksessa
Käytettyjen tavaroiden hankkiminen uusien sijaan mahdollisuuksien mukaan
Lahjahankinnoissa suositaan aineettomia lahjoja
Palkintoja hankittaessa muistetaan kestävyys ja käytännöllisyys
Kestävä sijoittaminen - Ks. Sijoitussuunnitelma
3. Ekologisesti kestävä tilojen ja materiaalien käyttö
Sähkön ja veden, etenkin lämpimän veden, turhan käytön välttäminen
Kestävä ainejärjestötilan käyttäminen
Tulostuksen, paperin ja laminoinnin turhan käytön välttäminen
Hankintojen laina- ja vuokrausmahdollisuuksien selvittäminen
3. YHDISTYS
Tässä luvussa käsitellään yhdistyksen ympäristötavoitteita sekä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi taulukkomuodossa. Taulukoissa on tuotu esiin toimenpiteestä ja arvioinnista vastaavat tahot. Taulukossa esiintyvät ympäristötavoitteet on rakennettu OKA ry:n kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta, joita käsiteltiin edellisessä luvussa.
3.1 Ympäristötietoisuuden ja kestävien toimintatapojen edistäminen
Tavoite | Toimenpide | Vastuu | |
1. | Tapahtumien suunnittelussa otetaan huomioon kestävän kehityksen mukaiset toimintatavat. | Suositaan julkisia kulkuvälineitä ja kimppakyytejä tapahtumien yhteydessä.
Vältetään tarpeettoman jätteen tuottamista tapahtumissaan ja kiinnitetään huomiota syntyvän jätteen lajitteluun.
Painotetaan tapahtumissa kasvis- ja vegaaniruokaa (planetaarinen ruokavalio).
Tapahtumissa ja kokouksissa käytetään mahdollisuuksien mukaan sähköistä materiaalia paperin sijaan. | OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät |
2. | Kertakäyttöastioiden käyttöä vähennetään. | Tapahtumissaan käytetään mahdollisuuksien mukaan oikeita astioita. Jäsenistöä kannustetaan käyttämään kestoastioita, ja niiden mahdollisesta mukaan ottamisesta tiedotetaan ennen tapahtumaa.
Mikäli kertakäyttöastiat ovat ehdottomasti tarpeen, tulee kiinnittää huomiota kertakäyttöastioiden materiaaliin ja kierrätettävyyteen. | OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät |
3. | Ympäristötietoisuuden lisääminen ja siihen kannustaminen järjestössä. | Jäsenistöä kannustetaan toimimaan ympäristösuunnitelman mukaan ja ympäristötietoisesti.
Jäsenistölle jaetaan heitä koskevaa tietoa ympäristöteemoista ja ekologisemmista ratkaisuista.
Uusia hallituslaisia ja toimihenkilöitä sekä muita, esimerkiksi tapahtumien järjestäjiä ja tuutoreita perehdytetään ympäristöohjelmasta vuosittain. | OKA ry:n hallitus |
3.2 Ekologisesti kestävät hankinnat ja kierrätys
TavoiteToimenpideVastuu1.Ruokaostokset ovat eettisiä ja ekologisia.Painotetaan kasvis- ja vegaanituotteita sekä jaetaan niistä tietoa.
Suositaan Reilun kaupan tuotteita, kotimaisia tuotteita ja yrityksiä sekä lähiruokaa, jos se on myös taloudellisesti vastuullinen vaihtoehto.
Pyritään välttämään tuotteita, jotka sisältävät palmuöljyä.OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät
2.Vähennetään ruokahävikkiä.Jäsenistölle tarjotaan mahdollisuutta viedä herkästi pilaantuvat ruoat tapahtumista kotiin. Jäsenistöä tiedotetaan mahdollisuudesta ottaa ylijäänyttä ruokaa mukaan jo ennen tapahtumaa. Tapahtumista ylijäänyttä ruokaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan tulevissa tapahtumissa.
Järjestön säilytykseen ei kerrytetä ylimääräistä, herkästi pilaantuvaa ruokaa.
Ruokatarjoilu suunnitellaan osallistujien mukaan. Ruokaa ei lämmitetä/valmisteta liikaa kerralla, vaan menekin mukaan. OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät3.Huolehditaan kierrätyksestä.Tapahtumissa merkitään kierrätyspisteet selkeästi ja niitä ohjeistetaan noudattamaan.
Kierrätystä puolustetaan yliopistotasolla ja vaaditaan riittävää kierrätystä ja jätteiden lajittelua yliopiston tiloissa.
Yhdistyksen omaisuudesta luovuttaessa kierrätetään asianmukaisesti ja harkitaan eteenpäin myymistä tai lahjoittamista.OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät4.Hallituksen edustustehtävissä suositaan julkista liikennettä. Oman auton käyttöä ja lentämistä vältetään. Edustusmatkat tehdään ensisijaisesti julkisilla kulkuvälineillä.
Kimppakyytimahdollisuudet selvitetään, jos matkustus vaatii autoilua.
OKA ry:n hallitus5.Hankinnoissa, palkinnoissa ja lahjoissa suositaan kierrätystä ja aineettomuutta.Uusien tavaroiden hankinnan tarvetta arvioidaan kriittisesti. Hankintojen vuokraus- ja lainausmahdollisuudet selvitetään ennen ostamista. Uusia hankintoja tehdessä selvitetään, löytyisikö tarvittavat tuotteet käytettynä.Tapahtumakoristeita hankittaessa selvitetään, löytyisikö tarvittavia koristeita jo joltain toiselta ainejärjestöltä. Jäsenistölle myytävien tuotteiden hankintaan sovelletaan samaa kriittisyyttä. Ostopäätöstä ja valintoja ohjaavat ekologiset ja eettiset näkökulmat taloudellisen näkökulman rinnalla.OKA antaa muille ainejärjestöille ja tahoille aineettomia lahjoja. OKAn tapahtumissa jaettavien palkintojen tulee olla kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia, esimerkiksi OKAn tuotteita tai nelosten kahvilan kahvipasseja.OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät6.Kestävä sijoittaminen.Sijoitustoiminnassa toimitaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.Sijoitukset kohdistuvat vain ESG*-merkinnän saaneisiin rahastoihin.*ESG = Environment, Society & Governance eli ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa.OKA ry:n hallitus
3.3 Ekologisesti kestävää tilojen ja materiaalien käyttöä
Tavoite | Toimenpide | Vastuu | |
1. | Sähköä ja vettä ei käytetä turhaan. | Sammutetaan näyttöpäätteet ja valot tilasta lähdettäessä. Tiskikone täytetään täyteen ennen sen käynnistämistä. | OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät |
2. | Kestävä ainejärjestötilan käyttö. | Tilasta lähdettäessä varmistetaan, että laitteet ja jatkojohto ovat sammutettu. Kierrätetään ainejärjestötilassa syntyneet roskat viemällä ne ensisijaisesti yhteiskäyttötilojen kierrätyspisteisiin. Tiedotetaan ja kannustetaan jäsenistöä kierrättämään ainejärjestötilaa käyttäessä. | OKA ry:n hallitus |
3. | Turhaa materiaalien käyttöä vältetään. | Sähköisiä järjestelmiä suositaan viestinnässä ja toiminnassa. Paperin käyttöä ja tulostusta vähennetään. Tulostuksessa suositaan kaksipuoleista ja väritöntä tulostusta. Hukka- ja kierrätyspapereita hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Laminoidaan vain tarpeen mukaan. | OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät
|
4. | Tiloja valittaessa huomioidaan ympäristönäkökulma. | Tapahtumia järjestäessä tilat valitaan hyvien julkisten kulkuyhteyksien päästä. | OKA ry:n hallitus, tapahtumien järjestäjät |
4. SEURANTA JA PÄIVITYS
Ympäristöohjelman toteutumista seurataan vuositasolla säännöllisesti ja systemaattisesti. Hallitus kantaa päävastuun ympäristöohjelman toteuttamisesta ja seurannasta. Hallitus seuraa ympäristöohjelman toteutumista ja käy toimikautensa aikana ympäristöohjelman läpi ainakin kerran, uuden toimikauden alussa tammi-helmikuussa sekä tarvittaessa elo-syyskuussa toiminnan jatkuessa kesätauon jälkeen. Kaikki ympäristöohjelmaa koskevat muutosehdotukset käsitellään ja hyväksytään yhdistyksen kokouksessa.
LIITE 1 Kestävät toimintatavat
1. PAPERI – Korvaa, kierrätä, kuluta harkiten
Tilaa laskut e-laskuina tai sähköpostiin.
Pyydä saapuva posti mahdollisuuksien mukaan sähköpostilla ja ilmoita, jos saat jostain tarpeetonta postia säännöllisesti.
Käytä jakelulistoja, kuten sähköpostilistaa dokumenttien levittämiseen.
Tulosta järkevästi ja harkiten. Käytä kaksipuolista tulostusta mahdollisuuksien mukaan. Pienennä fonttikokoa, marginaaleja ja riviväliä. Käytä esikatselu- ja oikolukutoimintoa ennen kuin tulostat.
Arkistoi sähköisesti - tietokoneelle tai verkkoon.
Käytä kokouksissa sähköisiä esityslistoja paperisten sijaan.
Käytä uudelleen paperien tyhjät puolet.
Suosi kierrätyspaperia mahdollisuuksien mukaan.
Kierrätä jätepaperi.
2. ENERGIANSÄÄSTÖ – Turha kulutus minimiin
Sammuta tietokone ja oheislaitteet aina päivän päätteeksi tai kun et enää usko niitä tarvitsevasi.
Sammuta valot poistuessasi ainejärjestötilasta sekä muista tiloista.
Käytä kahvinkeitintä ajastimella. Sammuta keitin, kun et enää käytä sitä.
Muista säästää vettä. Laita tiskikone päälle vasta, kun se on täynnä.
3. JÄTTEET - Kierrätä jätteet aina kun mahdollista. Vältä turhan jätteen tuottamista
Vältä kertakäyttöastioiden käyttämistä ja suosi kestoastioita.
Lajittele roskat omiin keräysastioihinsa (bio, metalli, lasi, paperi, pahvi, muovi, tölkit ja pullot)
Vähennä biojätettä esimerkiksi tarkastamalla säännöllisesti jääkaappia mm. ennen kokouseväiden ostoa.
4. HANKINNAT – Ympäristöystävällisyyden maksimointi
Onko hankinta välttämätön?
Voisiko tuotteen vuokrata/lainata/hankkia käytettynä?
Onko tuote ympäristöystävällinen?
5. LIIKKUMINEN – Kevyt- ja julkinen liikenne kunniaan
Vältä yksityisautoilua ja suosi julkista liikennettä tai kimppakyytejä.
Harrasta hyötyliikuntaa. Liiku kävellen tai pyörällä ja käytä portaita.
Vältä lentämistä ja suosi maata pitkin matkustamista.
LIITE 2 Muistio toimintatavoista tapahtumia järjestettäessä
1. SUUNNITTELU – Kestävä kehitys huomioon tapahtumaa suunnitellessa
Selvitä mahdollisuudet kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan etukäteen.
Ole ajoissa liikkeellä, jotta ehdit hyödyntää laina- tai vuokrausmahdollisuuksia.
Kysy apua esimerkiksi kestävän kehityksen vastaavalta, jos et itse tiedä, miten toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti.
Suosi kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja tehdessäsi valintoja ja päätöksiä tapahtumaa koskien.
Käytä jo olemassa olevia materiaaleja ja hyödynnä niitä suunnittelussa
2. VIESTINTÄ – Suunnittele viestintä kestävästi
Käytä viestintään sähköisiä kanavia.
Vältä turhien julisteiden tai ohjelappujen tulostamista.
Tiedota mahdollisesta omien astioiden tarpeesta ja hävikkiruoan kotiin viemisen mahdollisuudesta jo ennen tapahtumaa.
3. HANKINNAT – Toimitaan harkiten
Vältä turhia aineellisia palkintoja ja suosi aineettomia lahjoja tai palkintoja.
Jos kuitenkin päädyt ostamaan aineellisen lahjan tai palkinnon, valitse ekologinen vaihtoehto ja suosi käytettyä ja kierrätettyä.
Hanki vain tarpeelliset asiat, mieluummin vähän hyvää kuin liikaa kaikkea.
Selvitä hankintojen laina/vuokraus/kierrätysmahdollisuudet.
Ota kangas- tai kestokassi ruokakauppaan mukaan ja vältä muovipussien turhaa ostamista.
Muista teemajuhlia (kuten sitsejä) järjestettäessä hyödyntää kirpputoreja, kierrätyskeskuksia, muita ainejärjestöjä, sekä vuokrausmahdollisuuksia asujen ja koristeiden osalta.
Hanki erilaisiin tapahtumiin soveltuvia monikäyttöisiä koristeita.
4. RUOKA JA JUOMA – Ympäristöystävällisyyden maksimointi
Noudata ympäristöohjelman periaatteita.
Tarjoa mahdollisuuksien mukaan aina ympäristöystävällisintä syötävää ja juotavaa kaikille.
Minimoi hävikin määrä suunnittelemalla hyvin.
Käytä mahdollisuuksien mukaan vanhat tuotteet pois ennen uusien hankkimista.
Älä lämmitä ruokaa turhaan, vaan menekin mukaan.
Jaa helposti pilaantuvat tuotteet tapahtuman jälkeen eteenpäin.
5. JÄTTEET – Huolehdi kierrätyksestä ja minimoi turhaa jätettä
Tuota mahdollisimman vähän jätettä.
Käytä koristeet uudelleen seuraavassa tapahtumassa.
Tulosta fiksusti ja säästäen.
Käytä mahdollisuuksien mukaan aina hukkapaperia.
Vältä kertakäyttöastioiden käyttämistä ja käytä kestoastioita.
Mikäli kertakäyttöastiat ovat ehdottomasti tarpeen, kiinnitä huomiota kertakäyttöastioiden materiaaliin ja kierrätettävyyteen.
Pidä huoli, että tapahtumassa on jätteidenkeräysmahdollisuus.
Informoi osallistujia jätteiden lajittelusta ja oikeasta kierrätyksestä.
Kierrätä mahdollisuuksien mukaan bio, metalli, lasi, tölkit ja pullot, pahvi, paperi ja muovi.
6. LIIKKUMINEN – Kevyt- ja julkinen liikenne kunniaan
Vältä yksityisautoilua ja suosi julkista liikennettä tai kimppakyytejä.
Ota tapahtumapaikan valinnassa huomioon mahdollisuus tulla paikalle julkisilla liikennevälineillä.
Kannusta liikkumaan tapahtumapaikalle tai tapahtumassa kävellen tai pyörällä.