Vuosijuhlaetiketti

Vuosijuhlille tullaan juhlistamaan ainejärjestöä. Vuosijuhlien etiketti lyhyesti:

 • Vujuille pukeudutaan kutsussa annetun pukukoodin mukaisesti, on siis mahdollisuus vähän hienostellakin!
 • Omat juomat on kohteliasta jättää kotiin
 • Avec eli seuralainen ei suinkaan ole välttämätön
 • Tärkeintä on pitää hauskaa, mutta on hyvä tuntea tietyt käyttäytymissäännöt ahdistumatta niistä
 • Virallisemmat kuin sitsit
 • Saavu ajoissa

PUKEUTUMINEN
Jos sinulla on juhlanauha, tulee se kiinnittää virallisen ohjesäännön mukaan. Nauhaa kannetaan olalla tai ruusukkeena ja se ei saa koskettaa paljasta ihoa. OKA ry:n juhlanauhan ohjesääntö on nettisivuilla.

Juhlien pukukoodit määrittyvät miestapaisen pukeutumisen mukaan. Kun pukeudut pukukoodin ”tumma puku” mukaan, ohjeistus on yleisesti seuraavanlainen. Tumman puvun puku on aina joko musta tai syvän tummansininen. Tumman puvun  kanssa tulee käyttää hillittyä ja juhlavaa solmiota. Frakin kanssa käytetään valkoista solmuketta. Toinen vaihtoehto on juhlavasta kankaasta valmistettu täysimittainen ilta- tai juhlapuku tai juhlava housupuku. Kankaan ei tässä vaihtoehdossa ole ehdotonta olla tumma. Kengiksi soveltuu sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Koruja sopii käyttää, kunhan ne sopivat asukokonaisuuteen. Laukkuna toimii parhaiten siro kirjekuorilaukku.

Voit etsiä lisää tietoa pukukoodeista netistä, mutta älä takerru liikaa etikettien yksityiskohtiin. Suomessa pukukoodeille ei ole yhtä ainoaa oikeaa ohjetta, vaikka niitä usein pyydetäänkin täsmällisesti noudattamaan, joten tärkeintä on valita päällensä tilaisuutta kunnioittava siisti ja sinulle itsellesi sopiva asu.

PS. Kukaan ei vuosijuhlissa kyttää kenenkään asun pituutta tai istuvuutta – huoli pois!

KÄYTÖS
Käytösetiketti on tärkeä osa juhlan kulun varmistamista. On hyvä, että tutustut etukäteen näihin ohjeisiin, jotta osaat toimia vuosijuhlilla etiketin mukaan. Tärkeää on kuitenkin, että saavut vuosijuhlille pitämään hauskaa.

Juhliin saavutaan ajoissa. Jos saavut paikalle myöhässä, tulee siihen olla painavat syyt ja omalle paikalle saapuminen tulee tehdä huomaamattomasti ja muuta juhlaa häiritsemättä. Pöytiin siirrytään henkilökunnan opastuksella tai plaseerauskartan avulla. Plaseerauskartta löytyy yleensä juhlapaikalta. Kun saavut pöytään, on kohteliasta esittäytyä pöytätovereille. Ethän kuitenkaan istu ennen kuin illan juontaja on antanut siihen luvan. Jos olet epävarma koska saa istua, seuraa muiden esimerkkiä. Jos sinulla on juhlaan sopiva kirjekuorilaukku mukanasi, ethän säilytä sitä juhlan aikana pöydällä vaan laitat joko sille osoitettuun laukkukoukkuun sen tai selkäsi ja selkänojan väliin.

Puheiden ja ohjelman aikana kunnioitetaan esiintyjiä hiljaisuudella ja syöminen tulee keskeyttää, juomistakin on syytä välttää. Juhlassa ei kuulu hakata pöytää kuten sitseillä vaan suosionosoitukset osoitetaan taputtamalla. Ohjelman aikana ei myöskään ole sopivaa liikkua salissa. Juhlien juontajan ohjeita tulee noudattaa koko illan ajan ja hänen puoleensa voi kääntyä epäselvissä asioissa.  Harkitsethan myös puhelimen käyttämistilanteita.

Juhlaan ei saa tuoda omia juomia vaan juomatarjoilu tulee juhlan järjestävältä taholta. Juhlassa on baari, josta voi juhlan aikana ostaa lisäjuomia itselleen. Nopea humaltuminen ei kuitenkaan ole juhlan arvolle sopivaa.

RUOKAILU
Vuosijuhlissa on usein pöytiintarjoilu. Tarjoilija tarjoilee ruoan ja korjaa astiat oikealta puolelta. Ruokailun alkaessa on kohteliasta odottaa, että kaikki läheisyydessä istuvat ovat saaneet alkuruoan eteensä ennen ruokailun aloittamista. Lämpimän ruoan voi aloittaa omaan tahtiin. Ruokailu aloitetaan aina ulommaisilla aterimilla ja oikeanpuoleisesta lasista. Jos ruokaa jää, sille oikea paikka on ”kello 11”. Ruokailuvälineet asetetaan aterioinnin lopuksi ”kello viiteen”.

Syö rauhassa keskustellen, seurasta ja ruoasta nauttien. Tärkeää siis on, että otat myös rennosti, mutta juhlan kulun sujuvaksi varmistamiseksi muistathan noudattaa sääntöjä. Saniteettitiloihin on soveliasta siirtyä tauoilla eikä kesken puheiden tai ohjelmanumeroiden, jos se ei ole aivan välttämätöntä.

PRO TIPS

 • Huomaathan lauluja toivoessasi, että ihmiset lopettavat ruokailun eri tahtiin.
 • Konferenssitauolla voi ostaa lisää juotavaa janon yllättäessä.
 • Muista hiljentää puhelin!
 • Skoolaa sitseiltä tutun järjestyksen mukaan, jos istumajärjestys sen sallii.
 • Pöydästä on lupa poistua tauoilla, jotka juontaja ilmoittaa.
 • Illan kulkua ohjaa juontaja – seuraa ohjeistusta.
 • Laulutoiveita voi usein esittää lasia kilistelemällä. Huomaathan, että kaikki laulut eivät sovellu arvokkaisin juhliin!
 • Pöydälle tai edes tuolille seisomaan nouseminen ei ole suotavaa.
 • Ohjelman aikana älä touhua muuta, syö tai höpötä.