Puheenjohtajan tervehdys

11.1.2021

Ihanaa uutta vuotta rakkaat okalaiset! Niin se vaan lopulta saapui - vuosi 2021. Tätä jos jotakin on odotettu. Viime vuosi oli kaikella mahdollisella tavalla epätavanomainen. Se turhautti, opetti, haastoi - ja jopa nauratti. Mutta nyt se on takana. On aika kääntää kalenterit uuteen vuoteen. Kuka tietää mitä se tuo tullessaan?

Kevätlukukausi 2021 käydään pääsääntöisesti etänä. Pääsemme jatkamaan digilaitteiden välityksellä tapahtuvaa oppimista ja kontaktointia. Kukaan ei vielä tiedä, mitä syksy 2021 tuo tullessaan. Mahdollisuuksia on monia. Valtiot ovat tehneet rajuja, mutta tarvittavia päätöksiä kansalaisten suojelemiseen läpi viime vuoden. Sama kriittinen pandemiatilanteen tarkkailu on jatkunut tälle vuodelle ja se tulee jatkumaan niin kauan kuin tarve on. Koronavirusrokotteeseen on panostettu valtavia resursseja ympäri maailmaa ja ensimmäisiä on rokotettu. Suunnitelmia tehdään jatkuvasti. On siis turha spekuloida tätä vuotta tai mitä se tulee tuomaan tullessaan. Mitä vain voi tapahtua. Mitä me siis voimme tehdä? Keskittyä siihen mitä tiedämme ja miten etenemme näissä olosuhteissa.

Etäopinnot aiheuttavat polarisointia opinnoissa. Toisille etäopiskelu ei ole lainkaan ominaista, tuottaa vaikeuksia ja normaalia heikompaa oppimista. Toiset taas loistavat itsenäisessä työskentelyssä. Viimeisin asia mitä tällaisina aikoina – tai koskaan - pitäisi tehdä, on vertailu. Älä sorru vertailemaan omaa suoritustasi muiden suorituksiin, tai omia onnistumisiasi muiden onnistumisiin. Ainoa, johon saat peilata itseäsi, on sinä itse. Se on asia joka kehittää sinua ja vie eteenpäin. Palaa siis viime vuoteen. Mieti mikä onnistui ja missä olisi parantamisen varaa. Mitä opit, mitkä asiat tuot mukanasi vuoteen 2021 ja mistä sinun tulee päästää irti? Enkä tarkoita nyt missään nimessä reflektointia yksinään opintojen suhteen, vaan ihan kaiken. Tärkeää kuunnella itseään, omaa jaksamistaan ja sen kapasiteettia. Sinulla, minulla ja meillä kaikilla on oikeus huolehtia ennen kaikkea jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Viime vuosi on sen meille jokaiselle sen velkaa. Opinnot odottavat, hyvinvointi ei.

Pärjäsit viime vuoden olosuhteissa miten vain, on ilmiselvää että vuosi 2020 oli kuormittava. Siitä ei pääse mihinkään. Nopeita, koko maailman mullistavia tapahtumia, joilta kukaan ei voinut välttyä. Ja nämä tapahtuvat seuraavat vielä tälle vuodelle. Mutta tänä vuonna meillä on paremmat lähtökohdat. Laajempi skaala työkaluja toimia näissä fasiliteeteissa. Meillä on kokemuksemme viime vuodesta, tottumuksemme etäilystä ja luja usko kehityksestä. Ja ennen kaikkea emme ole yksin. Vaikka fyysinen etäisyys haastaa tunnetta yhdessä olosta, olemme silti kaikki yhdessä, samassa tilanteessa. Samalla viivalla. Muistetaan siis olla tukena toisillemme ja osataan pyytää apua, kun sitä tarvitsemme. Ja jos jotain tuomme viime vuodesta mukanamme vuoteen 2021, niin yhteisöllisyyden, mitä olemme rakentaneet näiden etäisyyksien päälle. Vaalitaan sitä ja parannetaan vielä entisestään. Koska “...on meillä huivi, pipo ja henki.” Ja tuo henki kantaa meitä läpi etäilyn aina siihen asti, kunnes emme enää etäilyä tarvitse. OKA ry:n hallitus 2021 tulee tekemään kaikkensa, että pystyy tarjoamaan erilaisia mahdollisuuksia tuon hengen ylläpitoon ja nostattamiseen.

Näillä sanoilla haluan toivottaa sinulle ihanaa, hyvinvoivaa, turvallista ja armollista vuotta 2021!

Hanna Rahkonen
OKA ry:n puheenjohtaja