Puheenjohtajiston jouluterveiset

22.12.2020

Ja niin on paketoitu vuosi 2020, joka yllätti varmasti meidät kaikki erilaisuudessaan. Kukapa olisi vielä helmikuussa Jyväskylän Talvipäivien huumassa arvannut, että meitä odottaisi vain muutaman viikon päässä täysin uudenlainen elämä, niin opiskeluiden kuin kaiken muunkin suhteen. Yhdessä silmän räpäyksessä me kaikki istuimme kodeissamme ihmettelemässä, mitä kaikki tämä tarkoittaa ja miten tästä tulisi nyt luoviutua eteenpäin. 

OKA ry:n hallitus, muun maailman mukana, siirtyi silmänräpäyksessä kevään tapahtumien suunnittelusta ja normaalista toiminnasta kriisiviestintään ja etäjärjestelyihin. Tämä oli uusi ja raskas pysäytys hallitukselle, joka oli juuri aloittanut toimintansa uusien järjestötoimijoiden voimin. Korona ymmärrettävästi pisti kaikki suunnitelmat uusiksi. Mutta uusi suunnitelma oli selkeä: tärkein tehtävämme oli poikkeusjärjestelyistä tiedottaminen ja jäsenten hyvinvoinnin tukeminen. 

Kesän ja alkusyksyn koronatilanne mahdollisti onneksemme uusien opiskelijoiden kokoontumisen ja ulkotapahtumien järjestämisen. Vaikka opiskelujen aloitus etäaikana tuotti huolta, hämmennystä ja jopa ahdistusta, kykenimme kohtaamaan ja sitouttamaan uudet opiskelijat yhteisöömme. Paljon on kuitenkin vielä tehtävänä. Kaikesta tästä oppineena uusi hallitus on valmis käärimään hihat ja varmistamaan, että OKA ja okalaiset kestävät näiden poikkeusaikojen yli. Tästä palataan entistä vahvempina ja valmiimpina tekemään sitä, missä olemme ammattilaisia – luomaan parhaat mahdolliset edellytykset jokaisen okalaisen opiskeluajaksi. 

Jokainen opiskelija on kokenut tämän lähes koko vuoden kestäneen etäilyn eri tavoin. Toisille läsnä tapahtuvien sosiaalisten kontaktien puute on ollut kova isku mielenterveydelle, toiset taas ovat pystyneet pitämään pään kasassa ja selviytymään hyvin. Joillekin tämä on voinut olla tehokkuuden ja opintojen edistämisen kulta-aikaa. Suoriuduit miten vain tästä vuodesta, olet ansainnut loman. Olet tehnyt parhaasi. Nyt on aika kerätä omia akkuja hyvinvoinnin eteen – ei etäilyyn tarkoitettujen laitteiden akkuja. 

Opit varmasti paljon uutta tänä vuonna, niin maailmasta kuin itsestäkin. Sanoita itsellesi talteen se, mitä opit ja hyödynnä oppimaasi tulevana vuonna. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi myös ensi keväänä. Vaikka etäaikana tulee helposti sellainen olo, että pitäisi olla koko ajan läsnä ja tavoitettavissa – ei todellakaan tarvitse! Ota aikaa itsellesi, tee asioita, joista nautit ja tee juuri niin paljon kuin voimavarojesi rajoissa pystyt. Tulevaisuuden yhteiskunta ei hyödy loppuun palaneista opettajista, vaan itsensä tuntevista, hyvinvoivista ja opetettaviensakin jaksamisesta ymmärtävistä kasvattajista. 

On tullut aika kiittää kaikkia niistä pienimmistäkin teoista, jotka ovat auttaneet lähellä olevaa ihmistä selviämään näistä poikkeusoloista. Jokainen on antanut sen panoksen, johon on pystynyt. Se on riittänyt. Sinä riität. Kiitos! 


Hyvää joulunodotusta ja parempaa uutta vuotta kaikille okalaisille! 

Toivoo Aatu Korhonen ja Hanna Rahkonen 

OKA ry:n puheenjohtajisto 2020.