Sekavasta keväästä kohti normaalimpaa syksyä?

28.5.2020

Kevät 2020 = Ikuinen sunnuntai?

Tämän kevään myötä ajan kulku on vääristynyt. Toisaalta kevät on sujahtanut deadlineineen ohi hujauksessa, toisaalta talvi on venynyt melkein pitkälle kesään asti räntä- ja raekuuroineen, toisaalta aika on madellut kesää ja terassien avautumista odotellessa. Kuten eräs hallituksemme jäsen sanoi osuvasti, tämä kevät ei ole ollut opiskelijalle ikuinen vappu, vaan yhtä ikuista sunnuntaita.

Opiskelut ja kaikki kurssien suhteen muodostuneet suunnitelmat ovat menneet tänä keväänä kokonaan uusiksi. Samoin koko arki ja kaikki kesäsuunnitelmat – festarit, kesätyöt, ulkomaan matkat, vaihdot ja harjoittelut. Kaikki ovat reagoineet muutoksiin ja kevään yllättäviin käänteisiin omalla tavallaan, aivan kuten ihmiselle on luonnollista. Toisilla etäopiskelu on voinut edistää opintoihin syventymistä ja opinnoissa etenemistä, toisilla päin vastoin jarruttaa niitä. Henkilökohtaisen elämän käänteetkin ovat voineet olla totuttua enemmän mielen päällä.

Sosiaalisen etääntymisen aika on ollut monelle haasteellista. Toisille meistä on tuntunut vaikeammalta se, ettei yliopistolla pääsekään puhumaan kavereiden kanssa ruokalassa ja luennoilla tai se, että opiskelijatapahtumat on peruttu. Ylipäätään sosiaalisen kontaktin puute ja kaikki yhtäkkiset muutokset ovat voineet olla jopa lamaannuttavia. Toinen on voinut sen sijaan kokea, että vihdoin on aikaa hengähtää, harrastaa ja opiskella omassa rauhassa. Kaikki nämä tuntemukset ovat erittäin ok ja se on tärkeää muistaa. Ehkä jo yllättävänkin pian pääsemme palaamaan sosiaalisempaan arkeen, joka muistuttaa enemmän aiempaa normaalia. Tämänhetkinen tilanne menee vielä ohi. Siihen asti oiva keino oman jaksamisen tukemiseksi on esimerkiksi rutiinien muodostaminen. Tärkeintä on yrittää löytää itselle sopiva tapa elää tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Meillä kirjoittajilla keväästä mieleen on jäänyt valtava infotulva. Toisaalta tarve tiedolle on ollut myös valtaisa. Edunvalvonnan näkökulmasta tähän tarpeeseen on yritetty vastata panostamalla viestintään. Olemme pyrkineet tukemaan tiedekuntaa, TREYtä ja koko yliopistoa välittämällä tietoa mahdollisimman hyvin teille, ainejärjestömme opiskelijoille. Myös SISU-uudistus ja sen tiimoilta toteutettu kampanja työllisti edunvalvontasektoria toden teolla. Viestintään panostamisesta huolimatta moni kysymys on voinut jäädä avoimeksi. Kaikki tieto kun ei aina jää muistiin, vaikka sitä niin sanotusti saavilla päähän kaadettaisiin.

Ihanaa kesää kaikesta huolimatta!

Miten olet ajatellut viettää kesäsi? Jäivätkö kesätyöt saamatta? Ehkä tilanne muuttui saamasi paikan suhteen tai on vielä epävarma. Onneksi kesällä voi myös opiskella! Kolme kesäkuukautta on kaiken kaikkiaan lyhyt aika elämästä, samoin kuin kokonainen poikkeuksellinen vuosi 2020. Meille kaikille on tärkeää hyvinvointimme kannalta taloudellisen toimeentulon turvaaminen. Ota rohkeasti selvää, millaiseen tukeen olet kesäkuukausina oikeutettu. Mikäli opiskelet kesällä, opintopistevaatimukset pysyvät samana ympäri vuoden. On kuitenkin hyvä muistaa, että kesällä käytetyt tukikuukaudet kuluttavat opintotukikuukausien kokonaismäärää aivan kuten normaalistikin. 

Täältä lisätietoa: 

https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/uni?page=3169 

https://www.kela.fi/opintotuki-opintotukiaika 

https://www.kela.fi/-/opiskelija-hae-kesaopintotuki-ny-3

Jos rankan lukuvuoden jälkeen haluaa tai pakon edessä joutuu vain olemaan, ei sekään ole alkuunkaan huono vaihtoehto. Silloin voi nauttia vapaista ja valmistautua tulevaan lataamalla akkuja. Jos päivät eivät kulu duunissa, niin sen sijaan voi loikoilla vaikkapa auringossa, käydä uimassa vaikka joka päivä tai syödä paljon jäätelöä! Toivotaan ihania kesäkelejä, lämpöä ja valoa, ja nautitaan ainakin niistä – ehkä ilman mitään sen kummempaa ohjelmaa!



Käännetään katsetta varovasti jo kohti syksyä

Nykyisen tilanteen valossa kaikki näyttää vielä syksyn suhteen epävarmalta. Voidaanko normaaliopetukseen palata, aukeavatko yliopiston tilat, järjestetäänkö opiskelijatapahtumia tai onnistuuko Wappu, kuinka SISU-uudistus tulee toteutumaan käytännössä? Mielen päällä voi olla monia kysymyksiä syksyä koskien. Kaikkiin näihin kysymyksiin tullaan saamaan vielä vastaukset, mutta ne tulevat aikanaan ja epävarmuutta joudutaan sietämään tavallista enemmän. OKAn edunvalvontatiimi pyrkii olemaan aktiivisesti mukana tiedottamisessa kuten keväälläkin, sillä haluamme helpottaa opiskelijoidemme arkea mahdollisimman paljon. Opintoja koskien syksyllä onkin useampi uusi asia opittavana, kun tulevana lukuvuotena on jälleen käytössä vain vuoden voimassa oleva OPS, ennen kuin siirrytään tavallisiin kolme vuotta voimassa oleviin opetussuunnitelmiin. Syksyllä odottaa myös paljon puhutun SISU-tietojärjestelmän käyttöönotto ja esimerkiksi edustajistovaalit kaikkien toistaiseksi syksylle siirrettyjen opiskelijatapahtumien lisäksi. Haluamme muistuttaa, että syksyn tullen on hyvä pyrkiä olemaan aktiivinen ja seurata tiedotusta esimerkiksi intran ja ainejärjestömme kautta. Sitä ennen ei auta muuta kuin odottaa, niin ärsyttävää kuin se onkin.



Kesäterveisin Marika, Lotta, Jesse ja Vilma OKAn edunvalvontatiimistä <3