Tampere haltuun

Näiden vinkkien avulla otat opiskelukaupunkisi haltuun ennen muita!

Manselaiset ilmiöt

Tamperelaisia ilmiöitä kohtalaisen asiallisesti selostettuna

TAMPEREEN MURRE – ”Jaa mää vai? Nottannääs nysse tulee ihan kohta ja pitää fundeerata minkä rotvallin kohralla mää hyppäsen pois.” Hämmentävää? Niin monen muunkin mielestä. Hämäläismurteiden ryhmistä Tampereen seudun murre kuuluu peri- eli sydänhämäläisiin murteisiin; se on siis keskeistä hämäläismurretta. Tamperelainen puhe on peruspiirteiltään varsin hämäläistä, mutta siinä on myös erityispiirteitä, jotka erottavat sitä perihämäläisistä naapureistaan. Katoavaa kansanperinnettä kaksikon Petelius-Vierikko toimesta.

MANSEROCK – Tamperelaisella rock-musiikilla on ainutlaatuinen asema suomalaisen kevyen musiikin kartalla. 1970-luvulta startannut voittokulku on sisällyttänyt piiriinsä eturivin muusikoita, joista Eppu Normaali, Juice Leskinen ja Popeda edustavat vain pintaraapaisua siitä kavalkadista, jota tämän alueen musiikillinen anti edustaa. Manserock-ilmiölle on omistettu myös mainetta niittänyt musikaali Vuonna85. Vaihtoehtomusiikin harrastajien mekka on sen sijaan Vastavirta-klubi Tampereen boheemeista boheemimmalla alueella Pispalassa. Tsekkaa ihmeessä Mansen keikkatarjontaa jo heti syksyllä! Opiskelijaystävällisiä keikkoja järjestää muun muassa Klubi.

LÄTKÄKULTTUURI – Tampere on tunnetusti Suomen jääkiekkopääkaupunki, jonka hermokeskuksena toimii Suomen modernein jäähalli ja tapahtumakeskus Nokia Arena. Joukkueista Tappara ja Ilves tarjoavat vuosittain kiihkeitä paikalliskamppailuja ja haastavat valtakunnan suurella rahalla kasattuja joukkueita illasta toiseen. Kumman väreihin sinä pukeudut tulevana syksynä? Ai niin, onhan sitten myös Mestiksen KooVee, jos et osaa päättää. Talvisin ulkojäillä käy kova kuhina ja myös okalaisista löytyy seuraa neppaamaan lättyä lapaan joko Koulukadun kiekkopyhättöön tai Sorsapuistoon yliopiston naapuriin. Tsekkaa myös Vapriikin Jääkiekkomuseo!

(PS. Tampereella sijaitsee myös Suomen vanhin jäähalli, legendaarinen Hakametsä!)

MUSTAMAKKARA JA SIIVET – Tampereen ruokaskene tarjoaa ehkä omintakeisimpia elämyksiä muualta tuleville herkkusuille. Täällä on jo vuosia vannottu mustanmakkaran nimeen, jota myydään niin toreilla kuin myös ruokakaupoissa. Oikeaoppisesti mustaa tilataan pätkissä näyttämällä myyjälle joko haluttu pätkä käsin kuin kalavalhetta höpisten, tai sitten mainitsemalla vaikka ”parin euron pätkä mustaa”. Tarjoillaan puolukkahillon kanssa, mutta niin puritaania meininki ei ole, etteikö muitakin mausteita sallittaisi. Uutena tulokkaana tamperelaisten sydämet on vallannut kanasiivet, joihin erikoistuneita ravintoloita löytyy Tampereelta vino pino uusien tupsahtaessa kadun kulmiin hurjaa tahtia. Siipiä saa erilaisilla hot sauce- ja dippivaihtoehdoilla ja ne syödään AINA käsin. Tämä ei ole mitään fine diningia, mutta syntisen hyvää ja koukuttavaa! Loistavaa darrantapposafkaa. Näitä löytyy myös vegaanisina! Tsekkaa nämä: Sticky Wingers, Ravintola Hook, Siipiweikot

NÄKÖTORNIT – Jo lähes sata vuotta paikallaan seissyt Pyynikin näkötorni tarjoaa mahtavat näkymät ympäri Tamperetta, sekä kaupungin ja monien mielestä maailman parhaat munkkikahvit! Jokaisen bucket listiin pitäisi sisältää Pyynikin munkkikahvilan munkit. Uudempi torni sen sijaan on Tampereen maanmerkki, Näsinneula, jonka ympärille rakentunut huvipuisto on loistava kohde perheen pienimmille, sekä kaikille omaa lapsenmielisyyttään etsiville.

Voi veikkonen, tässähän oli vain pintaraapaisu. Osallistumalla opiskelijatapahtumiin pääset näkemään paikkoja ja ihmisiä, joita ei tässä yhteydessä pystytty / muistettu mainita.

Menomestat

Tulee aikoja, jolloin kampusalueen kahviloihin ahtautuminen ja alakuppilassa pörrääminen alkaa ottamaan nuppiin ja mieli halajaa toisaalle opiskelija-asunnon valkoisten seinien sisältä. Ajan saatossa jokainen löytää kampusalueen ulkopuolelta joko omatoimisesti tai kaverien myötävaikutuksesta juuri sen oman lempparikuppilan/kapakan. Tässä kuitenkin ensiapulista aivan yliopiston liepeiltä sijaitsevista paikoista.

Cafe Europa: Boheemi kahvila, jonka sisustus on silmiä hivelevä sekamelska huonekaluja ja tauluja eri aikakausilta, oikea retroilijan märkä päiväuni. Täällä eivät pauhaa listahitit ja valikoimaa löytyy myös pienten purtavien muodossa. Sijaitsee Aleksanterinkadulla.

Passion: Aivan kampuksen kupeessa sijaitseva siideripissisten ja rasvalenkkareiden mekka. Lämpimien kelien aikaan kuitenkin mahtava terassi ja syys- sekä kevättalvesta sisällä on paljon tilaa loossien ja sohvaryhmien muodossa. Hinnat ihan näppäriä. Aloitteluiden jälkeisenä välipysäkkinä ja kokoontumispisteenä erittäin jees. Sijaitsee Telakan, Klubin ja Pakkahuoneen ohella Tullintorilla.

Telakka: Jos Cafe Europaa voi kutsua boheemiksi, niin kerrotaan se potenssiin kymmenen. Jazz soi ja satavuotiset rakenteet huokuvat tarinoitaan. Ruokalista kattava ja kannattaa testata. Terassilla Tampereen värikkäimmät pöydät ja tuolit.

O’Connell’s: Kenneli on irkkukapakka henkeen ja vereen. United-kannattajien kantis (City-fanit löytää naapuribaari SOHOsta), jossa kuitenkin yllättävän paljon istumatilaa. Pubiruokaa, dartsia ja hyvää olutta rakastavien luvattu maa. Täältä saatat löytää muidenkin yksikkömme ainejärjestöjen ihmisiä.

Kaffila: Aivan Laukontorin nurkilla sijaitseva erittäin leppoisa ja freesi kahvila.

Klubi: Monipuolinen tarjonta livemusiikkia, ruokaa, kahvia jne. Tampereen yksi tömäköimmistä keikkapaikoista. Seuraa siis klubin keikkalistaa. Lauantaisin mahat täyttävä brunssi dj-vieraan kera.

Vohvelikahvila: Pieni, mutta viihtyisä paikka aivan Tammerkosken kupeessa. Sekä suolaisten, että makeiden vohveleiden ystäville löytyy valikoimaa mistä valita. Hyvä kahvi ja teevalikoima! Opiskelijaystävällinen paikka. Soveltuu myös ensitreffien paikaksi.