How to Opiskelu

9.8.2017

Odotit varmaankin otsikon perusteella tarinaa siitä, miten selviytyä koko tutkinnosta neljässä vuodessa vitosen keskiarvolla samalla kun on hallituksen aktiivinen toimija. Sori että tuotan pettymyksen, mul ei nyt oo siihen valitettavasti ratkaisua, vaikka aikamoinen epeli oonkin.

Tässä kesän lopulla päätin ruveta miettiin tähänastista opiskeluani – mun mennyttä fuksivuotta ja tarkemmin ottaen muutamaa viimeistä kuukautta. Haluun kertoo niistä sulle ihan suoraan! Nää kaikki jutut on toki mun omasta näkökulmasta kirjoitettuja ja vinkit pitkälti note to self -meiningillä, mut uskon että moni muukin saa näistä uusia näkemyksiä vähän päästä alkavaan uuteen lukuvuoteen.

Mennäänpä nyt ekana taaksepäin kevättä ja palaillaan sinne aina välillä.


Tehtävälistalla:

  • KÄSSÄ muistio
  • KASP1 essee
  • ÄIKKÄ kirjallisuuskansio
  • LIIKKA palloilukansio
  • LIIKKA tiivistelmä
  • BILSA tentti
  • harkkaraportti
  • KASP5 essee
  • KASP5 tutkimussuunnitelma

Tää lista vaan jatkuu ja jatkuu ja jatkuu. Mulla on jääny tehtäviä rästiin jo syksyltä ja koitan tehdä niitä sitten tässä samalla, kun uusia juttuja tulee koko ajan. Mun stressitasot vaan nousee nousemistaan, kun koitan rämpiä tossa loputtomassa tehtävien suossa.

No niin, virhe numero 1. Ajattelin, että kun lukkarissa ei oo hirveesti lähiopetustunteja, voin ottaa vähän chillimmin ja tehä noita tehtäviä sitten myöhemmin. Kun tentti lähestyy, ja lukemista lykkää aina huomiselle, on hyvä pitää mielessä, miten tenttiä edeltävän yön kuuden tunnin (just kidding, en lue noin montaa tuntia) lukumaratonit ois kuitenkin paljon helpompia, jos vois lukee jo kertaalleen läpi käydyn materiaalin muistiinpanoja eikä ennestään tuntematonta tieteellistä tekstiä, josta joka toinen sana pitää googlettaa.

Korjausliike TEHTÄVÄT: Alota tehtävän tekeminen mahdollisimman pian, kun saat tehtävänannon. Vaikka sen deadline olis VASTA kahden kuukauden päästä. Helpointa on, kun tehtäviä tekee vähitellen, mutta usein. Turhaa kotona kökkimiseen käytettyä aikaa voi hyödyntää helpostikin, jos jää päivän jälkeen esimerkiks yliopistolle tunniks pariks lukeen tenttikirjaa tai kirjotteleen esseetä.


Tänään Kipinän futsal-pelikatsomo, huomenna Kolmiot, viikonloppuna porukoille. Maanantaina kummitytön luo kyläileen, tiistaina ja keskiviikkona hallitusjuttuja ja Pinni C-hengailua kavereiden kanssa. Seuraava tyhjä viikonloppu mun kalenterissa on kahden kuukauden päästä.

Virhe numero 2. Buukkasin kalenterini täyteen. En välttämättä tarkoituksenmukaisesti, mutta näin kuitenkin tapahtu. Tykkään olla mukana monessa jutussa, bilettäminen on kivaa, kavereiden kanssa hengailu on ehdotonta mulle, ikävä äitiä – kyllähän näitä syitä löytyy helposti.

Korjausliike LEPO: Jätä kalenteriin vapaapäiviä. Välillä vapaapäivä koulujutuista ja muusta opiskeluun liittyvästä, välillä vapaapäivä sosiaalisesta elämästä. Jos on joka päivä jotakin menoo vapaa-ajalla, ei kerkee ollenkaan rentoutumaan. Joku rentoutuu harrastuksissaan, toinen yksin kotona kirjaa lukiessa, kolmas kavereiden kanssa yksillä ollessa. Miten tahansa aivot lepääkin, tee sitä.


Apua, kaikilla muilla on jo 40 opintopistettä ja mää en saa koskaan tehtyä ees näitä syksyn rästejä. Oon ihan varma, ettei muut ees jaksa kuunnella mun juttuja näistä, onhan niillä omiakin ongelmia. AAAAAAAA miten luuseri voin olla, ku en saa edes tehtyä tätä omaa osaa parityöstä. Toi toinen on saanu sen jo aikoja sitten valmiiks! Nyt lähen kotiin itkeen.

Sieltä klassisesti virhe numero 3. Turha stressaaminen ja erityisesti toisiin vertailu ei auta ketään. Koska tiesin, että en ollu suorittanu ihan niin paljon opintoja ku muut, opiskelusta ja palautettavista tehtävistä puhuminen aiheutti mussa aina karmeen ahdistusreaktion. En halunnu puhua niistä ollenkaan ja uskottelin itelleni, että kaikki on ihan hyvin. Loppujen lopuks kaikki stressi sai liikaa valtaa mun ajattelussa enkä oikein osannu käsitellä sitä.

Korjausliike MUREHTIMINEN: Apua ja erityisesti jutteluseuraa löytyy aina! Älä unohda, että moni opiskelukavereistasi saattaa olla aivan samanlaisessa tilanteessa kuin sinä. Rohkene jutella asioista muille, sillä siten saat selviteltyä ajatuksiasi. Ja jollei kavereille, muille opiskelijoille tai perheelle jutteleminen tunnu luontevalta, suuntaa nenä Linnan naapuriin, YTHS:lle. Itse sain sieltä pahimmassa kriisissä keskusteluapua ja sen seurauksena lähetteen opintopsykologille. Vau!


Vaikka jälkiviisaus on turhaa, niin teen sen silti. Jos olisin tehny nää kolme korjausliikettä keväällä, ois opiskelu ja elämä muutenkin ollut paljon helpompaa. Uudet fuksit ja vanhat konkarit, ottakaa nää peliliikkeet visusti talteen ja käyttöön. Itekin yritän.


Muistakaa syödä mansikoita viä ku niitä saa!

Liisa Äijälä

OKA ry:n sihteeri 2017