Sinulla on ääni käytössäsi

2.4.2019

Se aika keväästä kolkuttelee jo ovella: eduskuntavaalit. Ennakkoäänestyskopit ovat pian auki ja postiluukuista on kolahtanut ilmoituksia äänioikeuden käyttöön liittyen. Kadut täyttyvät vaalimainoksia tarjoavista ehdokkaista ja tiimeistä heidän takanaan. Puolueiden toisistaan eroavat, mutta kuitenkin samankaltaiset mainokset ja vaalilupaukset laittavat aiheesta valveutuneemmankin hämilleen ja vaalitenttejä puskee televisiosta nopeammin kuin sanoja allekirjoittaneen kanditiedostoon (okei, siihen ei kovin paljoa vaadita).

Tähän kohtaan luettelen teille hieman numeroita. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 18–24-vuotiaista ääntänsä käytti 47%. Tämä oli siis alle puolet äänioikeuden omaavista. Suurin äänestysprosentti osui 55–69-vuotiaiden haarukkaan, joista äänioikeuttaan käyttivät 80% – verrattaen ero on siis aivan valtava. Tämä näkyy suoraan myös kansanedustajien ikäjakaumassa. Kansanedustajien keski-ikä on kuluvan kauden aikana ollut 51 vuotta. 90-luvulla syntyneistä ehdokkaita vuoden 2015 vaaleista eduskuntaan läpi meni tasan yksi (jälleen vertailuna: 40-luvulla syntyneitä kansanedustajia meillä on 16).

Toivottavasti en säikäyttänyt sinua pois ruudun äärestä tällä statistiikkapläjäyksellä – olethan vielä mukana? Hyvä, sillä nyt päästään tekstin pääasiaan.

Sillä kukapa nuorten ja opiskelijoiden asioita eduskunnassa ajaisi, jos emme itse ääntämme sen eteen käyttäisi. Sinun ei tarvitse omata jokaiseen vaalikoneista löytyvään väitteeseen vahvaa mielipidettä. Sinun ei tarvitse olla valmis kantamaan jonkun tietyn puolueen logoja repussasi tai hashtageja IG-päivityksissäsi. Mutta sinulla on varmasti jokin asia, joka sinulle on tärkeä. Sinulla on mielipiteitä – en pyydä sinua sanomaan niitä edes ääneen, vaan kirjoittamaan lapulle numeron. Äänestä ja vaikuta, nyt on sen aika.

EDUn alaiset ainejärjestöt järjestävät Kasvon tukemana yhteisen vaalitempauksen. Maanantaina 8.4. kello 14 kokoonnumme yhteen ennakkoäänestämään Linnaan ja jälkikäteen vaalikahveilemaan EDU’s Caféeseen. Tapahtuma on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja kenenkään äänestyspäätökseen ei pyritä vaikuttamaan – tapahtumassa tärkeintä on kokoontua yhteen ja käyttää ääntä. Linkki Facebook-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/1273770179430206/

Ennakkoäänestys: 3.4.-9.4. Varsinainen äänestyspäivä: 14.4.

HS:n vaalikone: https://www.vaalikone.fi/eduskunta2019/
Ylen vaalikone: https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019?lang=fi-FI
Nuorten vaalikone: https://www.alli.fi/nuorten-vaalikone

Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen opiskelijakuntien liiton #koulutustaprkl -kampanjan tärkeimmät teemat ovat koulutus, toimeentulo, ilmasto ja mielenterveys. Lainaus kampanjan sivustolta:

”Me tarvitsemme konsensuksen siitä, että kestäviä ratkaisuja ei saada aikaan heikentämällä nuorten mahdollisuuksia tulla toimeen, kouluttautua ja ylipäänsä elää tällä planeetalla. Ennen kaikkea me tarvitsemme päättäjiä, jotka ajattelevat yhtä vaalikautta pidemmälle. Nämä ovat suurten teemojen vaalit. SYL:n ja SAMOKin yhteiset kärjet ovat korkeakoulutuksen rahoitus ja koulutuksen kehittäminen, opiskelijoiden toimeentulo.”

TL;DR Äänestä. Vaikuta.

Tanja Eerola (Kirjoittaja on OKA ry:n entinen puheenjohtaja, demokratian puolestapuhuja ja itse myös töissä leimaamassa äänilappuja koko ennakkoäänestyksen ajan – nähdään siellä!)